Etykiety

dom (27) dziecko (1) elektronika (19) komputer (2) kulinaria (7) militaria (1) obrona (1) opinie (4) pomoc (1) porady (35) sprzęt (21) technika (27) test (5) testy (10) zdrowie (2)

niedziela, 17 marca 2019

Frytkownica na gorące powietrze MENUETT 002-806 – test praktyczny

Hot air fryer to przydatne urządzenie do pieczenia gorącym powietrzem. Inna nazwa – frytkownica beztłuszczowa. Używam głównie do solidnego prażenia wszelkiego rodzaju mięsiwa ( idealnie przypieka ), a także do wędzenia domowego koncentratem dymu wędzarniczego, czyli bez wędzarni. Jestem fanem mięsa wędzonego w ten sposób.
Zasada działania- gorące powietrze jest nadmuchiwane wentylatorem na element grzejny a następnie na zawartość koszyka i wylatuje dwoma otworami na zewnątrz.
Uwaga – konieczna jest podkładka silikonowa wytrzymująca temperaturę do 230*C
Przy zakupie jakiejkolwiek frytkownicy warto sprawdzić, jaką pojemność ma koszyk i dostosować do swoich potrzeb. Moim zdaniem większy koszy daję więcej dowolności w ułożeniu potraw.

Ogólny opis i parametry frytownicy:
- wymiary: ok. 34x29 cm, czyli dosyć mały gabaryt
- moc: 1400W, wyświetlacz dotykowy
- pojemność: swobodnie wchodzi 1 do 1,2 kg, zależnie od ułożenia
- temperatura: 80-200*C, ustawiana skokowo co 5*C
- czas pieczenia: 1-60 minut, ustawiany co 1 minutę
- 7 programów do pieczenia (nie używałem) oraz dowolny, manualny
- swoboda w operowaniu czasem i temperaturą, można dopiekać jak za mało ustawimy
- uwaga: czas pieczenia zależny jest od wagi produktów

Porady dotyczące użytkowania
- instrukcja dołączona do frytkownicy jest tandetna, trzeba sprawdzać praktycznie
- bardzo prosta obsługa ( opiszę na przykładzie kurczaka ):
- kurczaka oczyszczamy, dzielmy na małe porcje, smarujemy solą i przyprawami lub
moczymy w dowolnej zalewie. Można używać olej do smarowania. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę ( najlepiej 5-8 godz.)
- urządzenie stawiamy na macie termoodpornej, podłączamy do prądu
- wyjmujemy pojemnik z koszykiem i układamy w koszyku porcje kurczaka
- wybieramy przyciskiem M program właściwy dla produktu np. frytek, mięs,
warzyw, ryb, owoców morza, ciasta lub ustawiamy parametry dowolnie
- nastawiamy temperaturę, czekamy aż przestanie migać i ustawiamy czas pieczenia
- jak przestanie migać to naciskamy przycisk środkowy zasilania
Uwaga – czas pieczenia warto podzielić na co najmniej dwie tury, bo
konieczne jest przełożenie produktów na drugą stronę lub zamieszanie
- uruchamia się wentylator, co słychać i widać kręcące się śmigła na wyświetlaczu.
Włączenie grzałki jest sygnalizowane czerwonym symbolem słońca.
Uwaga – nie wolno wyciągać pojemnika w trakcie pieczenia!
Jak chcemy przerwać proces pieczenia dla sprawdzenia stanu potrawy, to należy wyłączyć je przyciskiem zasilania ( widać 3 kreski ) – wyłącza się po kilkunastu sekundach. Po wyłączeniu trzeba od nowa ustawić czas i temperaturę.
- zakończenie pieczenia sygnalizowane jest pięcioma sygnałami i urządzenie się wyłącza.
- uwaga- przy wyższych temperaturach obudowa jest gorąca, warto wyjmować
pojemnik w rękawicach termoodpornych
- potrawy mięsne można minimalnie posmarować olejem, bo urządzenie mocno wysusza
- myjemy pojemnik i koszyk delikatnie, gąbką i wodą z detergentami
Przykładowe czasy na 1 kg ( mięso wyjęte z lodówki, temp. ok. 8*C )
Podany czas jest orientacyjny – dobiera się wg upodobania, doświadczalnie, wg smaku.
Kura, porcje: 190*C, 30 minut, przełożenie, 25 minut, razem 55 minut
Kaczka - lepiej nie smażyć, bo za bardzo się wysusza
Szynka: 180*C, 30 minut, przełożenie, 20 minut, razem 50 minut
Pstrąg łososiowy 0,5 kg -  200*C, 10 minut, przełożenie delikatne, 7 minut, razem 17 min.
Schab moczony 2 dni w zalewie z dymu wędzarniczego ( smakuje jak z ogniska )
. 150*C, 30 minut, przełożenie, 40 minut, razem 70 minut
. można piec i w temp. 80*C, dłużej, ale lepiej mi smakuje uprażone
. koncentrat dymu wędzarniczego z lasów litewskich kupuję w butelkach 1 litrowych
. wystarczy 25 ml na 3 litry zalewy + sól
Kura uwędzona jw.: 130*C, 40 minut, przełożenie, 30 minut, razem 70 minut
Ser biały wędzony jw.: temp. 80*C, 40 min., delikatne przełożenie, 40 min., przełożenie i jeszcze 20- 40 minut ( zależy od rodzaju białego sera )
Uwaga - najlepiej wszystko smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Mrożenie pogarsza smak, dlatego lepiej smażyć tyle, ile można spożyć w krótkim czasie.
Frytki ( 65 dag obranych ziemniaków, cienkie): 190*C, 20 minut, przełożenie, 200*C, 13 minut
( razem 33 minuty). Ważna uwaga - czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków, trzeba dobrać praktycznie.
2021-10-30
 








 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, dziękuję bardzo za opisanie, bardzo się przydało. Nie mogę tylko frytki ugotować. Może Pani gotowała? Ile minut ustawiać i jaką temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Dziękuję. Ostatnio często robię frytki. Już dodałem je na blogu. jak napisałem, czasy zależą od odmiany ziemniaków. Niektóre potrzebują przedłużenia pieczenia o kilka minut.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń