niedziela, 17 marca 2019

Frytkownica na gorące powietrze MENUETT 002-806 – test praktyczny

Hot air fryer to przydatne urządzenie do pieczenia gorącym powietrzem. Inna nazwa – frytkownica beztłuszczowa. Używam głównie do solidnego prażenia wszelkiego rodzaju mięsiwa ( idealnie przypieka ), a także do wędzenia domowego koncentratem dymu wędzarniczego, czyli bez wędzarni. Jestem fanem mięsa wędzonego w ten sposób.
Zasada działania- gorące powietrze jest nadmuchiwane wentylatorem na element grzejny a następnie na zawartość koszyka i wylatuje dwoma otworami na zewnątrz.
Uwaga – konieczna jest podkładka silikonowa wytrzymująca temperaturę do 230*C
Przy zakupie jakiejkolwiek frytkownicy warto sprawdzić, jaką pojemność ma koszyk i dostosować do swoich potrzeb. Moim zdaniem większy koszy daję więcej dowolności w ułożeniu potraw.

Ogólny opis i parametry frytownicy:
- wymiary: ok. 34x29 cm, czyli dosyć mały gabaryt
- moc: 1400W, wyświetlacz dotykowy
- pojemność: swobodnie wchodzi 1 do 1,2 kg, zależnie od ułożenia
- temperatura: 80-200*C, ustawiana skokowo co 5*C
- czas pieczenia: 1-60 minut, ustawiany co 1 minutę
- 7 programów do pieczenia (nie używałem) oraz dowolny, manualny
- swoboda w operowaniu czasem i temperaturą, można dopiekać jak za mało ustawimy
- uwaga: czas pieczenia zależny jest od wagi produktów

Porady dotyczące użytkowania
- instrukcja dołączona do frytkownicy jest tandetna, trzeba sprawdzać praktycznie
- bardzo prosta obsługa ( opiszę na przykładzie kurczaka ):
- kurczaka oczyszczamy, dzielmy na małe porcje, smarujemy solą i przyprawami lub
moczymy w dowolnej zalewie. Można używać olej do smarowania. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę ( najlepiej 5-8 godz.)
- urządzenie stawiamy na macie termoodpornej, podłączamy do prądu
- wyjmujemy pojemnik z koszykiem i układamy w koszyku porcje kurczaka
- wybieramy przyciskiem M program właściwy dla produktu np. frytek, mięs,
warzyw, ryb, owoców morza, ciasta lub ustawiamy parametry dowolnie
- nastawiamy temperaturę, czekamy aż przestanie migać i ustawiamy czas pieczenia
- jak przestanie migać to naciskamy przycisk środkowy zasilania
Uwaga – czas pieczenia warto podzielić na co najmniej dwie tury, bo
konieczne jest przełożenie produktów na drugą stronę lub zamieszanie
- uruchamia się wentylator, co słychać i widać kręcące się śmigła na wyświetlaczu.
Włączenie grzałki jest sygnalizowane czerwonym symbolem słońca.
Uwaga – nie wolno wyciągać pojemnika w trakcie pieczenia!
Jak chcemy przerwać proces pieczenia dla sprawdzenia stanu potrawy, to należy wyłączyć je przyciskiem zasilania ( widać 3 kreski ) – wyłącza się po kilkunastu sekundach. Po wyłączeniu trzeba od nowa ustawić czas i temperaturę.
- zakończenie pieczenia sygnalizowane jest pięcioma sygnałami i urządzenie się wyłącza.
- uwaga- przy wyższych temperaturach obudowa jest gorąca, warto wyjmować
pojemnik w rękawicach termoodpornych
- potrawy mięsne można minimalnie posmarować olejem, bo urządzenie mocno wysusza
- myjemy pojemnik i koszyk delikatnie, gąbką i wodą z detergentami
Przykładowe czasy na 1 kg ( mięso wyjęte z lodówki, temp. ok. 8*C )
Podany czas jest orientacyjny – dobiera się wg upodobania, doświadczalnie, wg smaku.
Kura, porcje: 190*C, 30 minut, przełożenie, 25 minut, razem 55 minut
Kaczka - lepiej nie smażyć, bo za bardzo się wysusza
Szynka: 180*C, 30 minut, przełożenie, 20 minut, razem 50 minut
Pstrąg łososiowy 0,5 kg -  200*C, 10 minut, przełożenie delikatne, 7 minut, razem 17 min.
Schab moczony 2 dni w zalewie z dymu wędzarniczego ( smakuje jak z ogniska )
. 150*C, 30 minut, przełożenie, 40 minut, razem 70 minut
. można piec i w temp. 80*C, dłużej, ale lepiej mi smakuje uprażone
. koncentrat dymu wędzarniczego z lasów litewskich kupuję w butelkach 1 litrowych
. wystarczy 25 ml na 3 litry zalewy + sól
Kura uwędzona jw.: 130*C, 40 minut, przełożenie, 30 minut, razem 70 minut
Ser biały wędzony jw.: temp. 80*C, 40 min., delikatne przełożenie, 40 min., przełożenie i jeszcze 20- 40 minut ( zależy od rodzaju białego sera )
Uwaga - najlepiej wszystko smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Mrożenie pogarsza smak, dlatego lepiej smażyć tyle, ile można spożyć w krótkim czasie.
Frytki ( 65 dag obranych ziemniaków, cienkie): 190*C, 20 minut, przełożenie, 200*C, 13 minut
( razem 33 minuty). Ważna uwaga - czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków, trzeba dobrać praktycznie.
2021-10-30
 








 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, dziękuję bardzo za opisanie, bardzo się przydało. Nie mogę tylko frytki ugotować. Może Pani gotowała? Ile minut ustawiać i jaką temperaturę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Dziękuję. Ostatnio często robię frytki. Już dodałem je na blogu. jak napisałem, czasy zależą od odmiany ziemniaków. Niektóre potrzebują przedłużenia pieczenia o kilka minut.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń