Etykiety

dom (27) dziecko (1) elektronika (19) komputer (2) kulinaria (7) militaria (1) obrona (1) opinie (4) pomoc (1) porady (35) sprzęt (21) technika (27) test (5) testy (10) zdrowie (2)

niedziela, 5 maja 2019

Jak zrobić ser biały w domu z mleka i jogurtu.

Ten ser robimy już od kliku lat, od czasu gdy popsuła się jakość sera w sklepach.
Ma lekko kwaskowy smak, jest delikatny i łatwo go przyrządzić. Zawsze wychodzi. Jest smakowo nieco inny niż typowy ser podpuszczkowy.

Składniki (przeciętnie wychodzi 26-28 dag sera )
- 1 litr mleka 3,2% ( im tłustsze, tym tłustszy będzie ser )
- 400 ml jogurtu naturalnego, zimnego, z lodówki
- chlorek wapnia, kilka płatków ( niekonieczny, ale poprawia wydajność )
- 1/3 – 1/2 łyżeczki soli warzonej, dobrać wg smaku
- opcjonalnie: inne dodatki smakowe, np. papryka mielona, czosnek, pieprz
- opcjonalnie: 3 ml koncentratu dymu wędzarniczego

Akcesoria:
- garnek do podgrzewania
- szmatka do odciskania serwatki
- sito duże lub durszlak od odsączenia serwatki
- talerz do mieszania z solą
- miseczka do uformowania sera
- łyżka i widelec do mieszania

Wykonanie:

1. Mleko zagrzać do temperatury 80-85*C. Można do 90*C ale wtedy w serze
będzie bardziej wyczuwalny zapach gotowanego mleka.
Temperatura nie może być mniejsza niż 80*C, bo ser może nie wyjść prawidłowo.

2. Wsypać kilka płatków chlorku wapnia, CaCl2. Zamieszać.
Nie musimy go dodawać, ale poprawia wydajność, czyli wychodzi trochę
więcej sera.

3. Wyłączyć ogrzewanie i wlać jogurt o temperaturze 5-10*C, czyli zimny.
Mieszać intensywnie przez 30 - 60 sekund.
. opcjonalnie: jak chcemy mieć ser wędzony to teraz dodać koncentrat dymu

4. Pozostawić w spokoju na 30- 40 minut. Mleko się wyraźnie rozwarstwia.

5. Na sitko nałożyć gęstą szmatkę i wlać zawartość garnka.

6. Pozostawić na 60-90 minut. W tym czasie odcieknie większość serwatki
a ser się zestali.

7. Odcisnąć jeszcze serwatkę, ile się da. Im więcej odciśniemy,
tym bardziej zwarty i suchy będzie ser.
Trzeba to robić stopniowo, żeby nie tracić sera, który może się
przesączać przez otwory szmatki. Niektórzy używają przyrządu do
odsączania- dwie deski i obciążnik, który powoli usuwa serwatkę.

8. Wyłożyć ser na talerz i dodać sól. Wymieszać. Nie przesadzać z solą,
lepiej dać mniej, a potem dosolić.

9. Włożyć ser do miseczki, aby uformować pożądany kształt i wyłożyć
go na talerzyk.
. uwaga: jak w serze jest dużo serwatki, to może jeszcze wypływać

10. Pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie
przechowywać w lodówce.

Jak chcemy mieć ser wędzony, to można go uformować w kawałki
i uwędzić tradycyjnie. My dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego
i suszymy na kaloryferze w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej.
Dobrze smakuje ze szczypiorkiem, konserwową papryką, czy ogórkiem.
Możliwości jest wiele. Życzę smacznego.