Hot air fryer to przydatne
urządzenie do pieczenia gorącym powietrzem. Inna nazwa –
frytkownica beztłuszczowa. Używam głównie do solidnego prażenia
wszelkiego rodzaju mięsiwa ( idealnie przypieka ), a także do
wędzenia domowego koncentratem dymu wędzarniczego, czyli bez
wędzarni. Jestem fanem mięsa wędzonego w ten sposób.
Zasada działania- gorące powietrze
jest nadmuchiwane wentylatorem na element grzejny a następnie na
zawartość koszyka i wylatuje dwoma otworami na zewnątrz.
Uwaga – konieczna jest
podkładka silikonowa wytrzymująca temperaturę do 230*C
Przy zakupie jakiejkolwiek frytkownicy
warto sprawdzić, jaką pojemność ma koszyk i dostosować do swoich
potrzeb. Moim zdaniem większy koszy daję więcej dowolności w
ułożeniu potraw.
Ogólny opis i parametry frytownicy:
- wymiary: ok. 34x29 cm, czyli dosyć
mały gabaryt
- moc: 1400W, wyświetlacz dotykowy
- pojemność: swobodnie wchodzi 1 do
1,2 kg, zależnie od ułożenia
- temperatura: 80-200*C, ustawiana
skokowo co 5*C
- czas pieczenia: 1-60 minut, ustawiany
co 1 minutę
- 7 programów do pieczenia (nie
używałem) oraz dowolny, manualny
- swoboda w operowaniu czasem i
temperaturą, można dopiekać jak za mało ustawimy
- uwaga: czas pieczenia zależny
jest od wagi produktów
Porady dotyczące użytkowania
- instrukcja dołączona do frytkownicy
jest tandetna, trzeba sprawdzać praktycznie
- bardzo prosta obsługa (
opiszę na przykładzie kurczaka ):
- kurczaka oczyszczamy, dzielmy na małe
porcje, smarujemy solą i przyprawami lub
moczymy w dowolnej zalewie. Można
używać olej do smarowania. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę (
najlepiej 5-8 godz.)
- urządzenie stawiamy na macie
termoodpornej, podłączamy do prądu
- wyjmujemy pojemnik z koszykiem i
układamy w koszyku porcje kurczaka
- wybieramy przyciskiem M
program właściwy dla produktu np. frytek, mięs,
warzyw, ryb, owoców morza, ciasta
lub ustawiamy parametry dowolnie
- nastawiamy temperaturę, czekamy aż
przestanie migać i ustawiamy czas pieczenia
- jak przestanie migać to naciskamy
przycisk środkowy zasilania
Uwaga – czas pieczenia warto
podzielić na co najmniej dwie tury, bo
konieczne jest przełożenie
produktów na drugą stronę lub zamieszanie
- uruchamia się wentylator, co słychać
i widać kręcące się śmigła na wyświetlaczu.
Włączenie grzałki jest
sygnalizowane czerwonym symbolem słońca.
Uwaga – nie wolno wyciągać
pojemnika w trakcie pieczenia!
Jak chcemy przerwać proces pieczenia
dla sprawdzenia stanu potrawy, to należy wyłączyć je przyciskiem
zasilania ( widać 3 kreski ) – wyłącza się po kilkunastu
sekundach. Po wyłączeniu trzeba od nowa ustawić czas i
temperaturę.
- zakończenie pieczenia sygnalizowane
jest pięcioma sygnałami i urządzenie się wyłącza.
- uwaga- przy wyższych
temperaturach obudowa jest gorąca, warto wyjmować
pojemnik w rękawicach termoodpornych
- potrawy mięsne można minimalnie
posmarować olejem, bo urządzenie mocno wysusza
- myjemy pojemnik i koszyk delikatnie,
gąbką i wodą z detergentami
Przykładowe czasy na 1 kg (
mięso wyjęte z lodówki, temp. ok. 8*C )
Podany czas jest orientacyjny –
dobiera się wg upodobania, doświadczalnie, wg smaku.
Kura, porcje: 190*C, 30 minut, przełożenie, 25 minut, razem 55 minut
Kaczka - lepiej nie smażyć, bo za bardzo się wysusza
Kura, porcje: 190*C, 30 minut, przełożenie, 25 minut, razem 55 minut
Kaczka - lepiej nie smażyć, bo za bardzo się wysusza
Szynka: 180*C, 30 minut, przełożenie,
20 minut, razem 50 minut
Pstrąg łososiowy 0,5 kg - 200*C, 10 minut, przełożenie delikatne, 7 minut, razem 17 min.
Pstrąg łososiowy 0,5 kg - 200*C, 10 minut, przełożenie delikatne, 7 minut, razem 17 min.
Schab moczony 2 dni w zalewie z dymu
wędzarniczego ( smakuje jak z ogniska )
. 150*C, 30 minut, przełożenie, 40
minut, razem 70 minut
. można piec i w temp. 80*C, dłużej,
ale lepiej mi smakuje uprażone
. koncentrat dymu wędzarniczego z
lasów litewskich kupuję w butelkach 1 litrowych
. wystarczy 25 ml na 3 litry zalewy +
sól
Kura uwędzona jw.: 130*C, 40 minut,
przełożenie, 30 minut, razem 70 minut
Ser biały wędzony jw.: temp. 80*C, 40
min., delikatne przełożenie, 40 min., przełożenie i jeszcze 20-
40 minut ( zależy od rodzaju białego sera )
Uwaga - najlepiej wszystko smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Mrożenie pogarsza smak, dlatego lepiej smażyć tyle, ile można spożyć w
krótkim czasie.
Frytki ( 65 dag obranych
ziemniaków, cienkie): 190*C, 20 minut, przełożenie, 200*C, 13
minut
( razem 33 minuty). Ważna uwaga - czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków, trzeba dobrać praktycznie.