Etykiety

dom (27) dziecko (1) elektronika (19) komputer (2) kulinaria (7) militaria (1) obrona (1) opinie (4) pomoc (1) porady (35) sprzęt (21) technika (27) test (5) testy (10) zdrowie (2)

sobota, 11 kwietnia 2015

Jak zrobić piwo bezalkoholowe z podpiwka ?

Zdrowsze od coli, też gazowane, no i swojskie. To nie typowe piwo ale rodzaj
napoju o smaku zależnym od dodatków. Od dwóch lat piję codziennie w różnych
modyfikacjach. Najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień po zrobieniu, gdy jeszcze
nie jest mocno sfermentowanie. Przechowuję w lodówce, w butelkach 0,5 litra
i wyjmuję wg potrzeby, kilka lub kilkanaście godzin przed spożyciem.
Podaję moją ostatnią recepturę.

Składniki i sprzęt:
- 33g mieszanki o nazwie "Podpiwek kujawski", 1/3 paczki (w paczce jest 100g)
- 5 litrów zimnej wody z kranu
- 250 g cukru ( 1,5 szklanki ), wychodzi dosyć słodkie
- 2 g drożdży świeżych
- dodatki smakowe ( można dodawać dowolne np. imbir, goździki ), ja daję następujące:
. 2 czubate łyżeczki kawy mielonej
. 1/5 płaskiej łyżeczki kardamonu mielonego ( ma bardzo intensywny zapach )
. 1 saszetka mięty i 1 saszetka pokrzywy (herbatki do zaparzania )

sprzęt:
- garnek co najmniej 8 litrowy, z pokrywką ( do gotowania piwa )
- garnek lub pojemnik do odcedzania piwa
- gaza lub inny materiał do odcedzania fusów
- 10 - 11 butelek PET, o pojemności 500 ml, z nakrętkami  (po napojach gazowanych)
- lejek do nalewania piwa

Wykonanie:
1. Zagotować wodę  - w trakcie wsypać cukier i zamieszać do rozpuszczenia.
2. Zmniejszyć podgrzewanie do minimum.
3. Wsypać podpiwek, kawę, kardamon i wrzucić saszetki z miętą i pokrzywą, zamieszać.
. uwaga: zamieszać delikatnie, bo całość się burzy i może wykipieć
4. Gotować przez 10 minut i zostawić do ostudzenia ( ma być chłodniejsze od dłoni )
5. Odcedzić fusy i wlać do piwa drożdże ( rozpuszczone w niewielkiej ilości tego piwa )
6. Dobrze zamieszać piwo i rozlać do butelek, ale nie do pełna. Zakręcić.
7. Butelki z piwem zostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie
    część schować do lodówki, a część zostawić do fermentacji, żeby szybciej
    fermentowały.
. piwo przechowywane w temperaturze pokojowej ma dostateczną ilość gazu na drugi
  dzień po zrobieniu, a najlepsze jest trzeciego dnia ( latem fermentuje szybciej )
. żeby starczało na dłużej, przechowuję je w lodówce i wyjmuję tyle, ile planuję wypić
. najdłużej przechowywałem 3 tygodnie i było jeszcze dobre

Porady:
- jak ktoś chce zrobić mocniejsze piwo, to może dodać połowę paczki ( 50g)
- najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień ( zależnie od temperatury zewnętrznej )
- w lodówce drożdże też pracują. Piwo wyjęte po tygodniu z lodówki szybciej dostaje
  piany.
- dodatki smakowe mają za zadanie zniwelować smak palonego zboża, który jest
  wyczuwalny, gdy piwo jest świeże i ma za mało gazu
- nie należy dodawać za dużo drożdży ( maks. 2,5g ) bo piwo za szybko fermentuje i po
  otwarciu może wysadzić! Ponadto szybko traci dobry smak -  robi się gorzkie.
- 1 litr takiego piwa wychodzi poniżej 40 gr.
2015-04-11