Etykiety

dom (27) dziecko (1) elektronika (19) komputer (2) kulinaria (7) militaria (1) obrona (1) opinie (4) pomoc (1) porady (35) sprzęt (21) technika (27) test (5) testy (10) zdrowie (2)

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jak zrobić masło w domu ze śmietanki ?


Masełko takie robię już od kilku lat. Innego nie używam.
Czas wykonania: 2-5 minut ( jak jest nieoszukana śmietanka lub śmietana )
Trudność: bardzo łatwo
Wydajność:  z 200 g śmietanki 30% wychodzi ok. 60 g masła
Potrzebne będą:
- śmietanka lub śmietana, co najmniej 30%
. różnica: śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna
- słoik typu Twist pojemności 350 lub 400 ml, ze szczelną zakrętką (wyparzony)
- jakieś naczynia na gotowe masło i maślankę.
 
Wykonanie (pokazane szczegółowo na filmie):
- przygotować czysty słoik i naczynie na masło
- śmietanka musi być w temperaturze pokojowej, bo szybciej się robi masło
- następnie wlać ją do słoika i mocno zakręcić pokrywkę
- mieszać dosyć energicznie przez 2-5 minut (można z krótkimi przerwami )
   . najlepszy sposób mieszania to kierunek: denko- pokrywka
 - po około 1-2 minutach  jest tzw. etap ciężki, gdy prawie nie można mieszać
   . śmietanka bardzo gęstnieje, trwa to kilkanaście sekund
   . nie przejmuj się i dalej mieszaj, choć pozornie nic się nie dzieje
- wreszcie masło oddziela się od śmietanki, co dobrze widać
- jak się już wyraźnie odzieli maślanka, to jeszcze mieszać przez kilkanaście
  sekund
- otworzyć słoik, ostrożnie odlać maślankę, a masło wyłożyć do innego naczynia
  . maślankę trzeba wypić (smaczna)
- masło jest bardzo miękkie i ma resztki maślanki 
. maślanka powoduje, że masło szybko nabiera niezbyt dobrego posmaku
  dlatego    warto jej  jak najwięcej usunąć
  . można ją oddzielić poprzez delikatnie uciskanie ręką
  . można też masło zalać bardzo zimną wodą i wtedy wycisnąć maślankę 
  .jak na ściankach słoika zostaną kawałeczki masła, można je zebrać łyżeczką
  . masło nabiera zwartości po ochłodzeniu w lodówce
- dłuższe przechowywanie:
  . włożyć masło do lodówki i dobrze schłodzić
  . wyjąć,opłukać zimną wodą z resztek maślanki i podzielić na porcje
  . włożyć do formy silikonowej, potem do woreczka foliowego i do zamrażarki
  . zamrożone można przechowywać co najmniej 2 miesiące.
Uwagi praktyczne: - masło ze śmietany ma lekko kwaskowaty smak (ale też jest dobre) - masło nie wychodzi, gdy śmietanka lub śmietana ma poniżej 30% tłuszczu - czasami wykonanie może trwać nawet 15 minut. Masło wyjdzie, ale może mieć gorszą konsystencję (taka śmietanka jest w jakiś sposób 'oszukana') - wydajność zależy od rodzaju użytej śmietanki - podczas przechowywania masła może wydzielić się trochę maślanki, to normalne
    . maślanka nadaje masłu stęchły posmak, jak za długo stoi bez zamrożenia
 - trwałość: przechowywane w lodówce jest dobre przez 3-4 dni
  . wyjąć z lodówki 30 minut przed spożyciem to będzie miękkie, a nie kruche 
 2014-04-14