niedziela, 5 maja 2019

Jak zrobić ser biały w domu z mleka i jogurtu.

Ten ser robimy już od kliku lat, od czasu gdy popsuła się jakość sera w sklepach.
Ma lekko kwaskowy smak, jest delikatny i łatwo go przyrządzić. Zawsze wychodzi. Jest smakowo nieco inny niż typowy ser podpuszczkowy.

Składniki (przeciętnie wychodzi 26-28 dag sera )
- 1 litr mleka 3,2% ( im tłustsze, tym tłustszy będzie ser )
- 400 ml jogurtu naturalnego, zimnego, z lodówki
- chlorek wapnia, kilka płatków ( niekonieczny, ale poprawia wydajność )
- 1/3 – 1/2 łyżeczki soli warzonej, dobrać wg smaku
- opcjonalnie: inne dodatki smakowe, np. papryka mielona, czosnek, pieprz
- opcjonalnie: 3 ml koncentratu dymu wędzarniczego

Akcesoria:
- garnek do podgrzewania
- szmatka do odciskania serwatki
- sito duże lub durszlak od odsączenia serwatki
- talerz do mieszania z solą
- miseczka do uformowania sera
- łyżka i widelec do mieszania

Wykonanie:

1. Mleko zagrzać do temperatury 80-85*C. Można do 90*C ale wtedy w serze
będzie bardziej wyczuwalny zapach gotowanego mleka.
Temperatura nie może być mniejsza niż 80*C, bo ser może nie wyjść prawidłowo.

2. Wsypać kilka płatków chlorku wapnia, CaCl2. Zamieszać.
Nie musimy go dodawać, ale poprawia wydajność, czyli wychodzi trochę
więcej sera.

3. Wyłączyć ogrzewanie i wlać jogurt o temperaturze 5-10*C, czyli zimny.
Mieszać intensywnie przez 30 - 60 sekund.
. opcjonalnie: jak chcemy mieć ser wędzony to teraz dodać koncentrat dymu

4. Pozostawić w spokoju na 30- 40 minut. Mleko się wyraźnie rozwarstwia.

5. Na sitko nałożyć gęstą szmatkę i wlać zawartość garnka.

6. Pozostawić na 60-90 minut. W tym czasie odcieknie większość serwatki
a ser się zestali.

7. Odcisnąć jeszcze serwatkę, ile się da. Im więcej odciśniemy,
tym bardziej zwarty i suchy będzie ser.
Trzeba to robić stopniowo, żeby nie tracić sera, który może się
przesączać przez otwory szmatki. Niektórzy używają przyrządu do
odsączania- dwie deski i obciążnik, który powoli usuwa serwatkę.

8. Wyłożyć ser na talerz i dodać sól. Wymieszać. Nie przesadzać z solą,
lepiej dać mniej, a potem dosolić.

9. Włożyć ser do miseczki, aby uformować pożądany kształt i wyłożyć
go na talerzyk.
. uwaga: jak w serze jest dużo serwatki, to może jeszcze wypływać

10. Pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie
przechowywać w lodówce.

Jak chcemy mieć ser wędzony, to można go uformować w kawałki
i uwędzić tradycyjnie. My dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego
i suszymy na kaloryferze w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej.
Dobrze smakuje ze szczypiorkiem, konserwową papryką, czy ogórkiem.
Możliwości jest wiele. Życzę smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz