sobota, 11 kwietnia 2015

Jak zrobić piwo bezalkoholowe z podpiwka ?

Zdrowsze od coli, też gazowane, no i swojskie. To nie typowe piwo ale rodzaj
napoju o smaku zależnym od dodatków. Od dwóch lat piję codziennie w różnych
modyfikacjach. Najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień po zrobieniu, gdy jeszcze
nie jest mocno sfermentowanie. Przechowuję w lodówce, w butelkach 0,5 litra
i wyjmuję wg potrzeby, kilka lub kilkanaście godzin przed spożyciem.
Podaję moją ostatnią recepturę.

Składniki i sprzęt:
- 33g mieszanki o nazwie "Podpiwek kujawski", 1/3 paczki (w paczce jest 100g)
- 5 litrów zimnej wody z kranu
- 250 g cukru ( 1,5 szklanki ), wychodzi dosyć słodkie
- 2 g drożdży świeżych
- dodatki smakowe ( można dodawać dowolne np. imbir, goździki ), ja daję następujące:
. 2 czubate łyżeczki kawy mielonej
. 1/5 płaskiej łyżeczki kardamonu mielonego ( ma bardzo intensywny zapach )
. 1 saszetka mięty i 1 saszetka pokrzywy (herbatki do zaparzania )

sprzęt:
- garnek co najmniej 8 litrowy, z pokrywką ( do gotowania piwa )
- garnek lub pojemnik do odcedzania piwa
- gaza lub inny materiał do odcedzania fusów
- 10 - 11 butelek PET, o pojemności 500 ml, z nakrętkami  (po napojach gazowanych)
- lejek do nalewania piwa

Wykonanie:
1. Zagotować wodę  - w trakcie wsypać cukier i zamieszać do rozpuszczenia.
2. Zmniejszyć podgrzewanie do minimum.
3. Wsypać podpiwek, kawę, kardamon i wrzucić saszetki z miętą i pokrzywą, zamieszać.
. uwaga: zamieszać delikatnie, bo całość się burzy i może wykipieć
4. Gotować przez 10 minut i zostawić do ostudzenia ( ma być chłodniejsze od dłoni )
5. Odcedzić fusy i wlać do piwa drożdże ( rozpuszczone w niewielkiej ilości tego piwa )
6. Dobrze zamieszać piwo i rozlać do butelek, ale nie do pełna. Zakręcić.
7. Butelki z piwem zostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie
    część schować do lodówki, a część zostawić do fermentacji, żeby szybciej
    fermentowały.
. piwo przechowywane w temperaturze pokojowej ma dostateczną ilość gazu na drugi
  dzień po zrobieniu, a najlepsze jest trzeciego dnia ( latem fermentuje szybciej )
. żeby starczało na dłużej, przechowuję je w lodówce i wyjmuję tyle, ile planuję wypić
. najdłużej przechowywałem 3 tygodnie i było jeszcze dobre

Porady:
- jak ktoś chce zrobić mocniejsze piwo, to może dodać połowę paczki ( 50g)
- najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień ( zależnie od temperatury zewnętrznej )
- w lodówce drożdże też pracują. Piwo wyjęte po tygodniu z lodówki szybciej dostaje
  piany.
- dodatki smakowe mają za zadanie zniwelować smak palonego zboża, który jest
  wyczuwalny, gdy piwo jest świeże i ma za mało gazu
- nie należy dodawać za dużo drożdży ( maks. 2,5g ) bo piwo za szybko fermentuje i po
  otwarciu może wysadzić! Ponadto szybko traci dobry smak -  robi się gorzkie.
- 1 litr takiego piwa wychodzi poniżej 40 gr.
2015-04-11

czwartek, 1 stycznia 2015

Szafka z profili sufitowych i paneli ściennych PCV



Cel: zrobić szafkę wiszącą  na ścianę, prostą i lekką, która ma zasłonięte część półek.
Materiały podstawowe na jedną szafkę o wymiarach 800x735x250 mm:
- płyta meblowa, laminowana,  800x250x18 – 4 szt.
- panele ścienne PCV, białe ( najtańsze ), 2600x100 mm – 1 paczka + 1 listwa
. uwaga: nie polecam paneli kolorowych, bo się wyginają po sklejeniu bardziej niż białe i wychodzą
krzywe drzwi
. panele białe są cieńsze niż kolorowe, można je ewentualnie okleić na dowolny kolor
- profile sufitowe CD60, 60x27x0,5 mm – potrzeba 1 profil dł. 3 m. ( na półki )
- łączniki poprzeczne do profili – 8 szt. (obciąłem w nich zagięte fragmenty jako
  niepotrzebne, co widać na zdjęciu )
- złącza krokwiowo-płatwiowe, 40x170x2 mm, stalowe– 2 szt. ( prawe i lewe ),  
  jako uchwyty ścienne
- kątowniki wąskie, metalowe, 4 szt., na wzmocnienie dołu
- dowolna płyta HDF 3 mm lub podobnana ściankę tylną ( mogą być kawałki )
- dwa zawiasy o jak najszerszej powierzchni  klejenia
- neoprenowy klej montażowy do paneli ( używałem SOUDAL 100A )
- ewentualnie coś lekkiego do położenia na półki, żeby nie było przerw
Szafka jest co najmniej 30% lżejsza niż zrobiona z samych płyt meblowych ( lekkie drzwi i półki). Cenowo wychodzi troszkę taniej niż robiona  z samych płyt meblowych.
Porady i uwagi:
- płyty dolna i górna mają po 70 cm długości, żeby się nie uginały pod ciężarem
- profile sufitowe są na tyle wytrzymałe, że utrzymują nawet ciężkie książki
- porady dot. drzwi panelowych, a w zasadzie klapy drzwiowej:
. przy projektowaniu drzwi należy pamiętać, że panele mają 10 cm szerokości i aby ich
  nie przecinać wzdłuż, trzeba dopasować odległości półek do szerokości paneli
. przy łączeniu paneli trzeba wpuścić w łączenia trochę kleju, w kilku miejscach
. drzwi są wzmocnione i usztywnione od wewnątrz także kawałkami paneli.  
  Wzmocnienia muszą mieć dużo kleju, bo trzymają całość, żeby się nie rozeszły
. panele PVC powinny się kleić co najmniej dobę, a przyklejone do nich zawiasy dwie
  doby. Powierzchnie klejone należy obciążyć np. książkami.
. należy uważać, aby nie pobrudzić klejem paneli, a jak się zdarzy to raczej nie ścierać
  od razu ale poczekać, aż nieco zaschnie ( co najmniej 5 godzin ) i wtedy delikatnie
  zdjąć klej
- uwaga: białe panele lekko się wyginają z upływem czasu, ale mniej niż kolorowe
. drzwi podnoszę przy pomocy odpowiednio przyciętej rurki PCV, którą opieram na
  doklejonym kawałku listwy PCV
. panel, gdzie są przyklejone zawiasy, ma obciętą na całej długości giętką krawędź;
  w ten sposób oś zawiasu wchodzi do wgłębienia wpustowego, co ułatwia montaż
- szafka wisi na dwóch złączach krokwiowych, w których powiększyłem otwory
  na kołki śrubowe ( do 7 mm )
. te złącza są bardzo wytrzymałe, a jakby nawet coś wyszło nie tak z otworami w
  ścianie, to można zamocować niżej, bo jest duża powierzchnia blachy do
  wykorzystania
2015-05-14