sobota, 11 kwietnia 2015

Jak zrobić piwo bezalkoholowe z podpiwka ?

Zdrowsze od coli, też gazowane, no i swojskie. To nie typowe piwo ale rodzaj
napoju o smaku zależnym od dodatków. Od dwóch lat piję codziennie w różnych
modyfikacjach. Najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień po zrobieniu, gdy jeszcze
nie jest mocno sfermentowanie. Przechowuję w lodówce, w butelkach 0,5 litra
i wyjmuję wg potrzeby, kilka lub kilkanaście godzin przed spożyciem.
Podaję moją ostatnią recepturę.

Składniki i sprzęt:
- 33g mieszanki o nazwie "Podpiwek kujawski", 1/3 paczki (w paczce jest 100g)
- 5 litrów zimnej wody z kranu
- 250 g cukru ( 1,5 szklanki ), wychodzi dosyć słodkie
- 2 g drożdży świeżych
- dodatki smakowe ( można dodawać dowolne np. imbir, goździki ), ja daję następujące:
. 2 czubate łyżeczki kawy mielonej
. 1/5 płaskiej łyżeczki kardamonu mielonego ( ma bardzo intensywny zapach )
. 1 saszetka mięty i 1 saszetka pokrzywy (herbatki do zaparzania )

sprzęt:
- garnek co najmniej 8 litrowy, z pokrywką ( do gotowania piwa )
- garnek lub pojemnik do odcedzania piwa
- gaza lub inny materiał do odcedzania fusów
- 10 - 11 butelek PET, o pojemności 500 ml, z nakrętkami  (po napojach gazowanych)
- lejek do nalewania piwa

Wykonanie:
1. Zagotować wodę  - w trakcie wsypać cukier i zamieszać do rozpuszczenia.
2. Zmniejszyć podgrzewanie do minimum.
3. Wsypać podpiwek, kawę, kardamon i wrzucić saszetki z miętą i pokrzywą, zamieszać.
. uwaga: zamieszać delikatnie, bo całość się burzy i może wykipieć
4. Gotować przez 10 minut i zostawić do ostudzenia ( ma być chłodniejsze od dłoni )
5. Odcedzić fusy i wlać do piwa drożdże ( rozpuszczone w niewielkiej ilości tego piwa )
6. Dobrze zamieszać piwo i rozlać do butelek, ale nie do pełna. Zakręcić.
7. Butelki z piwem zostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie
    część schować do lodówki, a część zostawić do fermentacji, żeby szybciej
    fermentowały.
. piwo przechowywane w temperaturze pokojowej ma dostateczną ilość gazu na drugi
  dzień po zrobieniu, a najlepsze jest trzeciego dnia ( latem fermentuje szybciej )
. żeby starczało na dłużej, przechowuję je w lodówce i wyjmuję tyle, ile planuję wypić
. najdłużej przechowywałem 3 tygodnie i było jeszcze dobre

Porady:
- jak ktoś chce zrobić mocniejsze piwo, to może dodać połowę paczki ( 50g)
- najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień ( zależnie od temperatury zewnętrznej )
- w lodówce drożdże też pracują. Piwo wyjęte po tygodniu z lodówki szybciej dostaje
  piany.
- dodatki smakowe mają za zadanie zniwelować smak palonego zboża, który jest
  wyczuwalny, gdy piwo jest świeże i ma za mało gazu
- nie należy dodawać za dużo drożdży ( maks. 2,5g ) bo piwo za szybko fermentuje i po
  otwarciu może wysadzić! Ponadto szybko traci dobry smak -  robi się gorzkie.
- 1 litr takiego piwa wychodzi poniżej 40 gr.
2015-04-11

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz