Taki topiony ser domowy jest prawdziwym serem, w przeciwieństwie
do kupowanego w sklepie. Ma nieco inny smak (moim zdaniem lepszy,
delikatniejszy) - nie zawiera konserwantów.
Czas wykonania: 7-10 minut. Okres przechowywania w lodówce: 7-10 dni.
Składniki:
- 250g zwykłego białego sera (może być 275g )
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej (neutralizuje kwas w serze)
- 1/3 lub 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennejWykonanie ( pokazałem na filmie, krok po kroku )
1. Przygotować miseczkę na gotowy ser topiony
2. Ser biały rozgnieść widelcem, dodać sodę i sól i dokładnie je wgnieść w ser.
3. Masę serową umieścić na patelni teflonowej tak, żeby pokryła całe dno.
4. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając. Prawie od razu się zaczyna topić.
5. Jak się już lekko rozpuści, to można dodać składniki smakowe np. kminek.
Uwaga - niektóre mogą zważyć ser ( podobno koperek ), więc lepiej pierwszy raz
robić bez dodatków.
6. Smażyć do chwili, aż cała masa będzie płynna i lekko puchata.
Może zostać trochę grudek serowych.
7. Od razu przelać do miseczki, bo szybko gęstnieje.
8. Odstawić do ostygnięcia a potem do lodówki. Najlepszy jest następnego dnia.
9. Resztki sera z patelni, jak ostygnie, można zdjąć i zjeść - jest bardzo smaczny.
Uwagi:
- nie dawać za dużo sody, bo mocno zmienia smak sera
- nie przesadzać z solą, lepiej dosolić już podczas jedzenia
- osobiście wolę bez dodatków smakowych, bo można potem jeść z czym się chce.
- bardzo dobrze smakuje ze świeżym szczypiorkiem lub papryką konserwową.
2014-04-15