Masełko takie robię już od kilku lat. Innego nie używam.
Czas wykonania: 2-5 minut ( jak jest nieoszukana śmietanka lub śmietana )
Trudność: bardzo łatwo
Wydajność: z 200 g śmietanki 30% wychodzi ok. 60 g masła
Potrzebne będą:
- śmietanka lub śmietana, co najmniej 30%
. różnica: śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna
- słoik typu Twist pojemności 350 lub 400 ml, ze szczelną zakrętką (wyparzony)
- jakieś naczynia na gotowe masło i maślankę.
Wykonanie (pokazane szczegółowo na filmie):
- przygotować czysty słoik i naczynie na masło
- śmietanka musi być w temperaturze pokojowej, bo szybciej się robi masło
- następnie wlać ją do słoika i mocno zakręcić pokrywkę
- mieszać dosyć energicznie przez 2-5 minut (można z krótkimi przerwami )
. najlepszy sposób mieszania to kierunek: denko- pokrywka
- po około 1-2 minutach jest tzw. etap ciężki, gdy prawie nie można mieszać
. śmietanka bardzo gęstnieje, trwa to kilkanaście sekund
. nie przejmuj się i dalej mieszaj, choć pozornie nic się nie dzieje
- wreszcie masło oddziela się od śmietanki, co dobrze widać
- jak się już wyraźnie odzieli maślanka, to jeszcze mieszać przez kilkanaście
sekund
- otworzyć słoik, ostrożnie odlać maślankę, a masło wyłożyć do innego naczynia
. maślankę trzeba wypić (smaczna)
- masło jest bardzo miękkie i ma resztki maślanki
. maślanka powoduje, że masło szybko nabiera niezbyt dobrego posmaku
dlatego warto jej jak najwięcej usunąć
. można ją oddzielić poprzez delikatnie uciskanie ręką
. można też masło zalać bardzo zimną wodą i wtedy wycisnąć maślankę
.jak na ściankach słoika zostaną kawałeczki masła, można je zebrać łyżeczką
. masło nabiera zwartości po ochłodzeniu w lodówce
- dłuższe przechowywanie:
. włożyć masło do lodówki i dobrze schłodzić
. wyjąć,opłukać zimną wodą z resztek maślanki i podzielić na porcje
. włożyć do formy silikonowej, potem do woreczka foliowego i do zamrażarki
. zamrożone można przechowywać co najmniej 2 miesiące.
Uwagi praktyczne:
- masło ze śmietany ma lekko kwaskowaty smak (ale też jest dobre)
- masło nie wychodzi, gdy śmietanka lub śmietana ma poniżej 30% tłuszczu
- czasami wykonanie może trwać nawet 15 minut. Masło wyjdzie, ale może mieć
gorszą konsystencję (taka śmietanka jest w jakiś sposób 'oszukana')
- wydajność zależy od rodzaju użytej śmietanki
- podczas przechowywania masła może wydzielić się trochę maślanki, to normalne
. maślanka nadaje masłu stęchły posmak, jak za długo stoi bez zamrożenia
- trwałość: przechowywane w lodówce jest dobre przez 3-4 dni
. wyjąć z lodówki 30 minut przed spożyciem to będzie miękkie, a nie kruche